Plemenný hřebec pro sezonu 2018 - NADAR

07.02.2018 11:28

Od 1.února je na stanici Hradčany hřebec 1840 NADAR s oprávněním pro chov slezkého norika nejvyšší třídy, v majetku ZH Tlumačov, pedigree najdete na www.aschk.cz/pk/kun/224134

Nadar je přímým potomkem hřebce Noneta, který v letošním roce bude mít na Hradčanech svůj poslední ročník hříbat (hřebec utracen majitelem pro zdravotní omezení). Nadara má 56,9 % původních slezskonorických genů a přestože je v tuto chvíli osmi letý, patří k tomu lepšímu, co máme k dispozici v chovu SN z minulých dob soustředěných šlechtitelských chovů, bez důsledků živelnosti a nekoncepčnosti zemského chovu.

Foto v ZH Tlumačov, zdroj https://chladnokrevnihrebci.webnode.cz/

Nadar má v pedigree ceněného hřebce Goneta, otce 5 plemeníků a 32 chovných klisen s velmi vyrovnaným exteriérem. Zrovna tak hřebec Nýr z matčiny strany je velmi oblíbený a úspěšný plemeník se 4 syny v chovu a 33 klisnami. Nutno dodat, že tito úspěšní hřebci jsou produktem cílených soustředěných chovů mimo roztříštěný zemský chov.
Nadar má pracovní kázeň a výkonnost, nekonfliktní hřebec v muskulaturním typu typického haluzáka. Drží korektní kostru SN, tedy ani ne příliš vysoký, ani ne slabá kost. Má na svoji mohutnost jemnou hlavu a je díky tomu líbivý. Máme od něho ve svém chovu velká očekávání, jednak po stránce povahové, vzhledem k povahovým kvalitám našich výborných klisen a jednak po stránce korektního exteriéru, jelikož naše základní stádo čítá klisnu po "B" linii, která nese s sebou jemné kostry klisen (a výborné osvalení :-) ) a Nadar je synonymem stabilní pevné kostry, požadované u SN.

Na Hradčanech bude jeho pohybování zajištěno (vzhledem k nejlepšímu věku) hospodářskými činnostmi a v lesních těžbách. Majitel nám na naši žádost vyšel vstříc a upravil nájemní smlouvu, kde je "haluzačina" deklarována bez sankcí. Ceníme si vzájemné důvěry a těšíme se na sezonu/-ny s Nadarem.

Foto Hradčany, s.h.